千歳山 Chitose-yama

千歳山 Chitose-yama

lauantai 4. lokakuuta 2014

牛に引かれた善光参り



Heipä hei ja hyvää lokakuuta!

Olen ymmärtänyt, että Suomessa on ollut jokseenkin vaihteleva syyssää. Yamagatassa on ollut suhteellisen tasaisesti päivällä sellainen 22-24 astetta. Kaikki ihmettelevät kuinka pärjään t-paidassa.

Luennot ovat jo alkaneet, mutta paljon on syyskuustakin kerrottavaa, joten palaan toiseen päivääni Yamagassa.
Yliopistolta, taustalla urheilukenttä
Yliopistolta
Perjantaina  19.9. oli vuorossa japanin koe, jolla sitten määräytyi, mille kielikursseille päätyy. Ensin oli kanji-koe: luku ja kirjoitus, tämän jälkeen kirjallinen koe, jossa piti valita oikea vaihtoehto (lähinnä kielioppia), täyttää jotain ruutuja ja kirjoittaa jotain dialogia. Iltapäivällä oli sitten haastattelu. Minun haastatteluuni oli hyvin aikaa, joten selailin mahdollisia kurssivalintoja ja kiertelin kampusta. Mielestäni oikein kiva kampus. Haastattelu oli samaisen seinsein kanssa, joka tulee pitämään minulle tutkimustunnin (Mext-jutuista myöhemmin lisää). Lähinnä rupattelimme niitä näitä ja sitten noita opiskelujuttuja. Oikein kivalta ja mukavalta vaikuttaa ja odotan innolla tuota tutkimusjuttua, vaikka kyllä se jännittääkin. Ylimmälle tasollehan minä sitten pääsyin. Lol. Ei taida täällä olla liian vakavaa nuo kokeet, sillä en ainakaan kanjien kirjoittamisessa ollut terävimmilläni, toisaalta luku- ja kielioppikokeet olivat kyllä aika helppoja. Kuulemma puhumiseni on vahvinta. Jaa-a. No kunhan kursseja saan valittua, niin niistä kerron sitten myöhemmin.  (Nyt eli 3.10. kurssit ovat jo alkaneet, mutta niitä voi vielä muutella, tästä lisää omassa kurssipostauksessa)

Yamagatan aseman länsipuoleta (itse asun ja yliopisto on itäpuolella)
Alla kuvassa olevan talon hotellin ylimmästä eli 24-kerroksesta. Varmaan Yamagatan korkein rakennus.
Aseman länsipuolen rakennus, jossa mm. leffateatteri
Mikä aika aloittaa uutiset?
Olin tosiaan lähettänyt kätevästi Mustan kissan lähettipalvelulla(くろねこ宅急便) Naritasta matkatavarat suoraan asuntolaani. Ei ole kallista ja heti tuloaulassa pääsee tavaroista eroon. Suosittelen! Tavarat saapuivat sitten perjantaina illalla. Olin itse hieman myöhässä ja poljin ylöspäin mäkeä kohti asuntolaan, kun lähettipalvelun auto ajoi vastaan. Ajattelin, että siinä ne tavarat sitten menevät, mutta auto pysähtyikin ja kuljettaja huusi: ”Oletteko Milla-san? Oliko teille matkatavaroita?” Hän sitten kääntyi ympäri ja sainkin tavarani. Huokaus. Joskus tästäkin naamasta on hyötyä. Lähettipalvelu vaatii japanilaisen numeron, mutta siihen voi laittaa tuttavan tai yliopiston tai muun vastaavan numeron.

Isäni vei (perinteisesti) minut lentokentälle ja osti (perinteisesti) jäätelöä.
Hänen kootut neuvot vaihtoa varten ovat:
1. Tuuleta joka päivä
2. Mikrokupu on käännettävä ylösalaisin, jotta se kuivuu.
Noita neuvoja noudattaen, on hyvä vuosi tiedossa.

Yliopiston kirjakauppa, toki täällä on myös konbini ja kaikki muu välttämäntön elämään
Viikonlopusta kerroinkin jo Chitose-yama -postauksessa eli voin jatkaa tarinaani seuraavalle syyskuun viikolle eli 22.9. oli maanantai ja ohjelmani virastoinen. Koska tuutoriani ei jostain syystä ollut vielä päätetty, tuli matematiikan ensimmäisen vuoden opiskelija viemään minut kaupungintalolle ja pankkiin. Tätä viraston virallista paperinkäsittelyä varten minulle oli jo heti tulo päivänäni tilattu hanko/inkan (olen kuullut kokoajan molempia sanoja käytettävän, mikähän lienee ero) eli leimasin ja kaupungintalolla leima piti laittaa ehkä yhteen paperiin. Pankissa sen sijaan jouduin leimaamaan monta kertaa, koska olin tehnyt jotain täyttövirheitä ja virheiden päälle vedetään kynällä kaksi viivaa ja leima päälle. Ikään kuin todistetaan tuon olevan virhe. Päälle voi sitten kirjoittaa korjauksen (joka kylläkin leiman alta huonosti näkyy). Olen kuitenkin ymmärtänyt, että nykyään esim. Kiotossa vaihdossa olleet eivät ole hankkineet tai tarvinneet leimasinta. Postipankkia (ゆうちょ銀行) voin suositella kaikille, sillä voi varmasti nostaa koko maassa (kaikissa posteissa ja automaatteja itsessäänkin on ympäriinsä) ja sillä voi vastaanottaa MEXT:in tai JASSO:n stipendit.

Yamagatan raamen on oikein hyvää! Sitä kävimme syömässä lounaaksi.

Tiistaina poikkesin Sendaissa, kuten jo aikaisemmin kirjoitin.  Riisikeitin siltä reissulta myös mukaan tarttui. Sitten ostin täällä Tsuyahime-nimistä yamagatalaista riisiä, jota kaikkialla mainostetaan. Ja ah on kyllä hyvää! Sendaista kirjoitan enemmän kun sinne oikeasti oikeasti menen kunnolla.

Nanokamachi-doorilta, yksi kauppakatu täällä. Päässä näkyy vanha prefektuusin hallintotalo. Täkäläinen nähtävyys.
Keksiviikkona saimme kauan odotetut yliopiston wifi-tunnukset ja viisastuimme kurssivalinnoista, poliisit esittivät kamalalla englannilla pieniä demonstraatioita, kiersimme kampusta, saimme opiskelijakortit ja viisastuimme hieman Yamagasta. Ehkä. Keskiviikkona oli siis vaihtareiden orientaatio. Meitä oli sellainen kolmisenkymmentä uutta vaihto-oppilasta, suuri osa kiinalaisia, taiwanilaisia melkein yhtä paljon , yksi suomalainen, yksi virolainen, yksi liettualainen, ehkä yksi amerikkalainen, kaksi Bruneista, kaksi thaimaalaista ja ööh jotain muita. Eikö täällä oikeasti ole yhtään korealaista? Ehkä keväällä on tullut?

Torstaina oli suuntanani Tokio, sitten Hamamatsu ja Okazaki! Tuosta matkasta myöhemmin.

Luennot tosiaan alkoivat tällä viikolla! Oikeaa elämää! Oikeaa tekemistä! On ollut mielenkiintoista! Ja opiskelun makuunkin olen jo viimeistään tänään päässyt. Taidan tehdä kursseista oman postauksen ensi viikolla, kunhan ensin olen ollut kaikilla kursseilla.
Vielä pari kuvaa Chitose-yamalta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti