千歳山 Chitose-yama

千歳山 Chitose-yama

maanantai 27. lokakuuta 2014

故きを温ねて新しきを知る

Hei!

On lokakuun 27.10. ja nyt vihdoin pääsen kirjoittamaan lokakuisista tapahtumista. Lähinnä pakenen puheen ulkoaopettelua.

Lokakuu. Lokakuu.

Bunshoukan
Lokakuun alussa alkoi kurssit, joista jo omassa postauksessaan kerroin ja näin ollen elämä täällä on alkanut muotoutua paikoilleen.  Lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna eli 4. ja 5. päivä ei minulla suurempia suunnitelmia ollut, mutta kävin tutustumassa tässä vieressä olevaan Chitose-yama-temppeliin , joka oli oikein ihana. Kävin myös tässä vieressä olevassa keramiikka-liikkeessä, jossa siis tehdään keramiikkaa. Käsityönä. Ihan asuntolani vieressä. Sinne voi myös mennä itse tekemään keramiikkaa. Myymälän äiti tarjoili teetä ja tekemiään tsukemonoja (kuulemma yamagalainen tapa). Oli hyvää! Sunnuntaina kävin sitten ostamasta kyuusun (急須) eli teepannun ja yhden kupin, toisen sain kaupanpäälle.
Keramiikkakauppa
Chitose-yama temppeliin.
Temppeli
Ostamani teepannu.
Lauantaina luulin lähteväni liikkeelle kämppikseni kanssa, mutta hänen uneliaisuuden saattelemana lähdin itse suuntanani Bunshoukan (文翔館) eli Yamagatan vanha prefektuurin hallintotalo vuodelta 1916, joka on rakennettu Englannin renessanssi -tyylillä. Ihan magee talo. Kun sinne astui sisälle, niin olisin ihan hyvin voinut olla Euroopassa. Turha japanilaisten on Eurooppaan lähteä, kun voivat tulla Yamagataan! Yamagatassa on muitakin tuona aikana rakennettuja Eurooppa-meininkisiä hienoja taloja. Bushou山形市北大火). Bushookanissa oli menossa Yamagata Biennale 2014, eli nähtävillä oli myös nykytaidetta. Minustakin tehtiin hieno puuveistos. Jos olisin oksa, näyttäisin siis tuolta.
kanissa esiteltiin tätä Yamagatan asemakaavaa ja kuinka joen paikkaa on siirretty ja taloja rakennettu vuoden 1911 ison tulipalon jälkeen (山形市北大火). Pitää tosiaan myös mainita, että Bushoukania on käytetty Rurouni Kenshin 2. elokuvan kuvauspaikkana! Oli mageeta mennä sinne, koska Kenshin! Vaikka ei Kenshin tietenkään oikeasti Bunshoukanissa olisi voinut käydä, mutta ei Kenshin ksokaan Yamagatassa käykään. Bunshoukan vaan toimii sopivana Tokion Meiji-aikaisena rakennuksena. Siis yksi huone ja sisäpiha.
Bushoukanin sisältä.
Bushookanista ostin myös hienoja Yamagatan turisti-infon keräämiä paikallisten vinkkejä ja kokosin oman viiden postikortin vinkki-vihkon. Opin, että asuntolastani 2,5 km on onsen! Ja sain myös tietää lähimmän dondon-yaki -paikan, jota sitten metsästämään lähdin. Oli hyvää! Dondon-yaki on yamagatalainen okonomiyakin tapainen asia, joka on kääritty kahden puikon ympärille.
Don don yaki

Näkymä Busnhoukanin parvekkeelta.
Sunnuntaina en tosiaan keramiikkamestaa kauemmaksi päässyt. Välillä pitää valmistautua kouluun ja vain pelata DS:llä. Muuten, 5.10. oli kulunut tasan 45-vuotta Sazae-sanin ensilähetyksestä. Niimpä tuli tunnin pituinen juhlajakso!

Tälläinen oli siellä parvekkeella.
Tässä huoneessa on kuavttu Keshiniä!
Oksaveistos minusta.
Laitamme yleensä kämppikeni kanssa kaikki wagashit puoliksi.
Ensimmäinen täysi kouluviikko alkoi sillä, että minä menin lopulta liittymään Yamagatan yliopiston kyudo-klubiin. Kävin edellisellä viikolla tutustumassa ja en pystynyt vastustamaan kyudon houkutusta. Ainakaan ei tule vapaa-ajan ongelmia (korkeintaan ongelmia vapaa-ajan puutteesta?).  Tähän mennessä on ollut ainakin todella kivaa. Taidan joskus ehkäpä ihan oman postauksen tehdä, voisin kuvitella, että ihmisiä kiinnostaa yliopiston klubi-toiminta jonkin verran.
Koska vasta totuttaudun käytäntöihin, niin en osannut aavistaa, että torstaina menisi ylipitkään klubissa ja niinpä missasin kokonaan ensimmäiset täällä olleet vaihtareiden tervetulojuhlat. Tämä oli harmillista lähinnä, koska olin luvannut mennä ja tuutorini oli noita juhlia järjestämässä. 10.-12.10. viikonloppuna oli poikien kyudo-turnaus Yamagatassa ja niinpä sain neljän päivän loman. Perjantaina oli toiset tervetulojuhlat, joissa oli ihan mukavaa, vaikka en minä noista Jeejee vaihtareita ja japanilaisia –juhlista niinkään perusta. Jatkot izakayassa eli japanilaisessa pubissa taas olivat ehdottomasti menemisen arvoiset ja hauskat.

Ja näin pääsen lokakuun toiseen viikonloppuun. Koska se sisältää kaksi erittäin mielenkiintoista tapahtumaa ja sen siivittäminä valokuvia, päättyy tämänkertainen blogiteksti tähän.
Ja tällä pihalla myös kuvattiin Kenshiniä!
Bushoukanin viereinen talo, jonka sisällä oli hieno juhlasali.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti